juni 10, 2022

Moet je sporten als je wilt afvallen?

‘Ik moet echt gaan sporten want ik wil afvallen’, dit hoor ik zo vaak in mijn praktijk.  Mensen denken dat je moet sporten als je wilt afvallen, maar is dat nou echt wel zo? En wat als je een hekel hebt aan sporten, sleur je jezelf naar de sportschool? Ik heb een oplossing, lees snel verder.


Energieverbruik, hoe verbrand je calorieën (kcal)?

Je lichaam verbruikt energie (kcal) op verschillende manieren, door te bewegen maar ook gewoon in ruststand. Dus als je slaapt of alleen maar stil op de bank ligt te netflixen, verbruik je ook energie. Logischerwijs is het zo dat hoe meer je beweegt, hoe meer energie (kcal) je verbruikt. Iemand die de hele dag loopt op zijn werk, verbruikt meer kcal dan iemand die de hele dag op een bureaustoel stilzit.

Afvallen met sporten? Zorg voor een negatieve energiebalans

Naast het bewegen eet je natuurlijk ook, de balans tussen je wat je eet (energie-inname) en wat je verbrandt (energieverbruik) noemen we de energiebalans. Als dit gelijk is blijf je stabiel in gewicht. Eet je meer dan je verbruikt? Dat noem je een positieve energiebalans, je komt aan in gewicht. Verbruik je meer dan je eet, dan is er sprake van een negatieve energiebalans en zal je afvallen.

Met sporten en bewegen verbrand je calorieën
Sporten is een vorm van beweging en dus verbruik je energie en verbrand je kcal. Bij de ene sport is dit meer dan bij de andere sport. Hieronder een overzicht van wat iemand van 70 kg, per uur, verbrandt met:

 • hardlopen (gemiddeld tempo) = 700 kcal
 • krachttraining = 400-500 kcal
 • baantjes zwemmen = 600-700 kcal
 • yoga = 280 kcal
 • wielrennen = 700-800 kcal

Daarentegen verbrand je met andere vormen van beweging ook kcal, zie hieronder wat voorbeelden:

 • wandelen = 350 kcal
 • huishoudelijk werk = 140 kcal
 • tuinieren = 280 kcal
 • fietsen (gemiddeld tempo) = 300-400 kcal

Afvallen met sporten?

Zoals je ziet verbrand je met sporten veel kcal maar dat betekent niet dat dit DE manier is om af te vallen.
Afvallen doe je door een negatief energiebalans te creëren en dit kan op meerdere manieren.

 • Minder eten dan je standaardbehoefte (lees hier meer over in mijn artikel: hoeveel moet ik eten om af te vallen)
 • Meer bewegen

De combinatie van deze twee is het beste bij afvallen en levert het snelste resultaat. Realiseer je wel dat als je wilt afvallen 80% van gewichtsverlies bereiken zit in je voeding en 20% komt door het sporten. Vind jij sporten leuk, dan is dat mooi meegenomen. Je verbrandt er veel calorieën mee en het heeft gunstige effecten op het lichaam zoals je fit voelen. Daarnaast kan krachttraining effectief zijn bij het opbouwen van spiermassa en het shapen van het lichaam.

Heb je nou een hekel aan sporten ga niet met tegenzin naar die sportschool of hardlopen want de kans dat je het niet volhoudt is groot. Mijn advies: doe iets wat je leuk vindt, het belangrijkste is namelijk dat je beweegt! Stel je gaat op een vrije dag 1 uur wandelen, je doet 1 uur huishoudelijke taken en je springt op de fiets voor de boodschappen. Je verbruikt op zo’n dag al gauw 600 kcal. Goed bezig!

Je hoeft niet te sporten als je wilt afvallen

Voeding speelt bij afvallen de belangrijkste rol. Sporten kan een mooie meerwaarde zijn, maar het belangrijkste is dat je beweegt! Door je voeding aan te passen en lekker te bewegen verbrand je calorieën. Zo creëer jij  een negatieve energiebalans, waardoor jij afvalt.

Heb jij tips om lekker te bewegen? Laat het mij en anderen weten door een reactie achter te laten.