juni 22, 2023

Ik eet al zo weinig maar die weegschaal doet niet mee: Waarom afvallen niet lukt

Waarom voelt afvallen als een slakkenrace, maar aankomen als een razendsnelle achtbaanrit? Het lijkt wel alsof die extra kilo’s zichzelf met plezier op ons lichaam nestelen, terwijl ze er met geen mogelijkheid af willen!

Minder eten
Oké, laten we het hebben over dat ongelooflijke moment waarop je besluit om gewicht te verliezen. Je bent vastbesloten en klaar om de uitdaging aan te gaan. Dus je begint met het beperken van je eten. Je hebt het idee dat je amper iets binnenkrijgt, maar die weegschaal lijkt er gewoon geen zin in te hebben. Wat is er aan de hand? Waarom weigert die weegschaal om omlaag te gaan, zelfs als je maag huilt van de honger?

Spaarstand
Nou, het blijkt dat ons lichaam niet altijd meewerkt als we het willen slim af te zijn. Wanneer je structureel te weinig eet, gaat je stofwisseling in de spaarstand. Ja, serieus! Je lichaam denkt: “Nou, als we niet genoeg brandstof krijgen, moeten we wat zuiniger zijn.” Dus verandert het in een soort energiezuinige, slome schildpad die maar weinig calorieën verbrandt. Bedankt, lichaam, bedankt!

Alsof dat nog niet genoeg is, loop je het risico om een tekort aan voedingsstoffen te krijgen. Je lichaam heeft nou eenmaal voeding nodig om goed te kunnen functioneren. Als je te weinig eet, kun je allerlei problemen krijgen, zoals een trage stofwisseling, vermoeidheid, hormonale disbalans en spierverlies. Nou, dat is precies wat we niet willen.

Dé oplossing
Dus, hoe kunnen we dit oplossen? Hoe kunnen we die trage schildpad omtoveren in een supersnelle cheeta? Nou, vrij simpel > MEER ETEN! Ja, je moet je calorie-inname verminderen om af te vallen, maar dat betekent niet dat je jezelf moet uithongeren. Je hebt nog steeds voedzame voedingsstoffen nodig om je lichaam blij te houden en je stofwisseling op gang te houden. Heb jij geen idee hoeveel kcal je het beste op een dag kan nuttigen, no worries, daar kan ik jou bij helpen!

Balans, beweging en slaap
Een gebalanceerd voedingspatroon is de sleutel. Zorg ervoor dat je genoeg eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen en mineralen binnenkrijgt. En vergeet de vezels niet! Ze houden je maag vol en tevreden. Ze helpen je spijsvertering en geven je een verzadigd gevoel. Win-win! Wees daarnaast ook niet te streng voor jezelf, gun jezelf ook af en toe wat lekkers ;-)

Maar wacht, er is meer! Je moet ook blijven bewegen. Ja, ik weet het, het is verleidelijk om gewoon op de bank te blijven liggen en te hopen op een wonder. Maar je moet je luie reet van die bank af halen en in beweging komen. Sporten helpt je om calorieën te verbranden, je stofwisseling te stimuleren en die spieren te kweken. En hey, spieren zijn sexy, toch?

Oh, en vergeet niet voldoende slaap te krijgen. Het is als de kers op de taart van een gezond gewichtsverliesplan…..